Monday, January 4, 2016

Rujukan Ahlussunnah dan Wahabi yang Mengaku Salafi

Banyak yang tertipu oleh ajaran wahabi ini. Banyak yang mengira sama dengan ajaran suni (ahlussunnah waljamaah).
Karena mereka mengaku ahlussunnah.
Secara singkat dan mudah bisa dibedakan dalam merujuk ajarannya :

Rujukan Ahlussunnah wal jamaah (suni) :
1) imam hanafi lahir:80 hijriah
2) imam maliki lahir: 93 hijriah
3) imam syafie lahir:150 hijriah
4) imam hanbali lahir:164 hijriah
5) imam asy'ari lahir: 240 hijrah
Mereka ini semua ulama Salafus Soleh atau dikenali dengan nama ulama SALAF...Apa itu salaf? Salaf ialah nama "zaman" yaitu merujuk kpd golongan ulama yg hidup antara kurun zaman kerasulan Nabi Muhammad hingga 300 HIJRAH.
1) golongan generasi pertama dari 300 tahun hijrah tu disebut "Sahabat Nabi" krn mereka pernah bertemu Nabi
2) golongan generasi kedua pula disebut "Tabi'in" yaitu golongan yang pernah bertemu Sahabat nabi tapi tak pernah bertemu Nabi
3) golongan generasi ketiga disebut sebagai "Tabi' tabi'in" iaitu golongan yang tak pernah bertemu nabi dan sahabat tapi bertemu dgn tabi'in. Jadi Imam Abu hanifah(pengasas mazhab hanafi) merupakan murid Sahabat nabi maka beliau seorang TABI'IN.Imam Malik,Imam Syafie,Imam Hanbali,Imam Asy'ari pula berguru dengan tabi'in maka mereka adalah golongan TABI' TABI'IN. Jadi kesemua imam-imam yang mulia ini merupakan golongan SALAF YANG SEBENAR dan pengikut mazhab mereka lah yang paling layak digelar sebagai "Salafi" kerana "salafi" bermaksud "pengikut golongan SALAF".

Rujukan Salafy (mereka nggak mau disebut Wahhabi, lalu menggelari dili salafy) :
1) Ibnu taimiyyah lahir: 661 Hijrah (lahir 361 tahun selepas berakhirnya zaman SALAF)
2) Muhammad abd wahhab(pengasas gerakan Wahhabi): 1115 Hijrah(lahir 815 tahun selepas berakhirnya zaman SALAF)
3) Bin baz lahir: 1330 Hijrah (mati tahun 1420 hijrah atau 1999 Masihi,sama dengan albani,lahir 1030 tahun selepas berakhirnya zaman SALAF)
4) Albani lahir: 1333 Hijrah (mati tahun 1420 hijrah atau 1999 Masihi,lahir 1033 tahun selepas berakhirnya zaman SALAF)
5) Ustaimin lahir: 1928 Masihi(mati tahun 2001,lebih kurang 12 tahun lepas dia mati,lahir entah berapa ribu tahun selepas zaman SALAF. Mereka ini semua hidup di AKHIR ZAMAN kecuali ibnu taimiyyah yang hidup di pertengahan zaman antara zaman salaf dan zaman dajjal(akhir zaman)... Gak ada seorang pun imam rujukan mereka yang mereka taksub buta hidup di zaman SALAF.... Mereka ini semua TERAMAT LAH JAUH DARI ZAMAN SALAF tapi SANGAT-SANGAT ANEH apabila puak-puak Wahhabi menggelarkan diri sbg "Salafi" (pengikut golongan Salaf). Sedangkan rujukan mereka: semuanya merupakan manusia-manusia yang hidup di AKHIR ZAMAN?

No comments:

Post a Comment